Què és el cicle de vida dels dominis?

Què és el cicle de vida dels dominis?

El cicle de vida són les fases per les passa o pot passar un domini. Els dominis .cat tenen un cicle de vida molt semblant als altres domini, que es divideix en fases ben diferenciades:

Registre:

Quan es vol registrar un domini cal comprovar que la paraula o combinació de caràcters (números, lletres, lletres pròpies del català, accents, dièresi, guions, etc) està disponible. Això es fa consultant el Whois del Registre o a través de la interfície que els registradors .cat ofereixen. Si el domini que es vol està lliure, es pot registrar.

Registrar un domini implica que t’has d’identificar com a titular, indicant nom, cognoms, adreça postal i electrònica. És important que el registre i el registrador puguin contactar amb tu per correu electrònic, per exemple podria evitar problemes a l’hora de renovar el domini. A més a més, el .cat demana la intenció d’ús; és també una dada important, doncs pot comportar el refús o congelació d’un domini si aquesta no s’ajusta a la realitat.

Els registres defensius, un tipus especial de registre, s’ofereixen a qui, tot i no complir els criteris d’elegibilitat del domini .cat, vol reservar el nom a fi d’evitar que tercers el puguin registrar.

Un cop el domini ha estat registrat, la Fundació .cat l’afegeix a la zona .cat i en pocs minuts el domini passa a estar disponible per a tothom.

És important que mantingueu actualitzades les vostres dades de contacte (correu electrònic, adreça postal, etc.) a través del panell de control del web del registrador. Els registradors envien un correu electrònic al titular del domini pocs mesos abans aquest no arribi a la seva expiració. Cal doncs fer la renovació abans no arribi la data límit a fi d’assegurar la continuïtat del domini. Si no es renova, arriba la data d’expiració i el domini entra en una fase diferent.

Expiració:

Els dominis es registren per anys sencers, entre 1 i 10 anys. La data de creació i la d’expiració es poden veure al Whois. Abans no arribi la data d’expiració, els registradors envien un correu a la bústia electrònica que el titular ha donat com a forma de contacte; és important donar un correu electrònic vàlid i que consultes regularment. Si canvies de correu, has d’actualitzar les dades de contacte (del registrant i del contacte administratiu) a través del web del teu registrador.

Si quan arriba la data d’expiració el domini no ha estat renovat, aquest entra en un període de gràcia d’un màxim de 45 dies.

Període de gràcia:

Aquest període té una durada màxima de 45 dies però cada registrador pot decidir esborrar el domini en qualsevol moment. Sovint, tot i no estar-hi obligats, els registradors intenten contactar el titular a fi que no perdi el seu domini. La renovació d’un domini des d’aquest estat pot ser més cara que una renovació estàndard.

Arribats els 45 dies, o abans si el registrador així ho vol, el domini es marca com “pending delete” (pendent d’esborrar) i es treu de la zona, entrant doncs en el període de recuperació.

Període de recuperació:

En aquest període el domini es treu de la zona i deixa per tant d’estar accessible (no té correu ni web). Passats els 30 dies sense fer la seva renovació (normalment amb un cost més elevat), el domini s’esborra, ja no es pot recuperar i queda lliure per a tornar a començar el cicle.

Els registres defensius (un tipus especial de domini només usat per a la protecció de marques) no entren en el període de recuperació i passen a estar disponibles per a ser esborrats (pending delete) immediatament. És a dir, ja no es poden recuperar i passen a estar lliures.